Lammkorvspaj

Riktigt läcker paj som passar perfekt på påskbuffén. Gör en stor eller flera små, efter smak. God som lunch med en grön sallad till!

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna cheddar
  • 100 g smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk paprikapulver
  • 300 g lammkorv
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • (1 tsk körvel)

Gör så här:

Räcker till 8 förrättspajer på 10 centimeter i diameter eller en stor pajform cirka 26 cm.

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med pajdegen. Väg upp mjöl, riv ost och tärna kallt smör fint. Blanda/ hacka samman så att smöret finfördelas i mjölet. Antingen för hand eller med en mixer. Blanda ner osten och crème fraiche. Tillsätt vattnet under tiden du knådar eller mixar degen. Sluta när du har en smidig deg.

Kavla eller tryck ut degen och klä formen/ formarna med den. Ställ pajskalet kallt, gärna i kylen, i cirka 20 minuter.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Ta ut och låt svalna.

Under tiden gör du fyllningen: Riv osten, fintärna lammkorven. Finhacka rödlöken. Vispa samman mjök och ägg. Pressa eller riv ner vitlöken i stanningen, rör ner osten och kryddorna. Blanda till sist ner korven.

Fördela stanningen i formarna/ formen så att fyllningen täcker hela botten. Strö gärna lite extra ost över ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader och du använder en vanlig pajform och cirka 20 minuter om du gräddar portionsformar. Känn med en sticka om stanningen har stelnat.

Låt pajen vila en liten stund innan den serveras. Pajen går också fint att göra i förväg och värma när gästerna kommer. Eller att servera kall på buffébordet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...